Придивіться уважно до свого смородинового куща – якщо ви помітили на листях червоні плями, це не нормальне явище, і варто шукати причину їх появи. Агрономи пояснюють, що такі плями можуть бути ознакою шкідників, зокрема галової тлі. При зараженні ця тля утворює випуклі червоні плями на листі, а молоді пагони стають викривленими, що врешті решт призводить до зупинки росту нового листя.
Якщо виявлено пошкоджені ділянки, негайно зріжте їх – не залишайте на кущі, щоб уникнути подальшого поширення інфекції. Обробку хімічними засобами варто проводити тільки до появи ягід. Якщо ж тля нападає в сезон врожаю, кущі слід обробляти виключно натуральними засобами. Наприклад, використовуйте розчин на основі часнику та ромашки, приготований на базі мильної води для кращого прилипання. Для цього в 10 літрах теплої води розчиніть 1 столову ложку солі та 2 склянки деревної золи.
Крім шкідників, смородинові кущі можуть страждати від антракнозу – грибкового захворювання, що стримує ріст молодих пагонів, знижує врожайність та погіршує смакові властивості ягід. Для боротьби з цією інфекцією рекомендується використовувати 1% розчин бордоської рідини.
Пам’ятайте, що ретельний догляд за смородиновими кущами, своєчасне видалення уражених листків та правильне підживлення ґрунту – це ключ до солодкого смаку, багатства корисних речовин і соковитості ягід. Дотримуйтесь цих порад, і ваш урожай смородини неодмінно вас порадує!
Читайте нас у групі Super maste